June 7, 2023

Buah Durian terkenal dengan baunya yang kuat dan duri yang tajam. Buah ini popular di banyak bahagian Asia dan ia sangat disukai kerana isinya yang manis dan berkrim dan sering dimakan segar atau digunakan dalam pelbagai hidangan.

Beberapa produk biasa yang diperbuat daripada durian termasuk ais krim durian, gula-gula durian dan pastri durian.

Berikut adalah beberapa contoh produk durian biasa:

Durian segar: Bentuk produk durian yang paling digemari ialah isi dari buah yang segar atau baru gugur. Durian biasanya dijual secara segar dan terus dimakan sendiri atau digunakan sebagai bahan dalam resipi seperti smoothie, ais krim dan pastri.

Ais krim durian: Ais krim durian ialah pencuci mulut yang popular di Asia Tenggara, di mana buahnya sering digunakan sebagai perisa. Ais krim durian dibuat dengan mencampurkan isi durian dengan krim dan gula, dan ia biasanya dihidangkan dalam keadaan sejuk beku.

Gula-gula durian: Gula-gula durian adalah makanan manis yang kecil yang diperbuat daripada puri durian dan gula. Produk ini sering dijual dalam plastik atau kotak dan merupakan makanan ringan yang popular di Asia Tenggara.

Pastri durian: Pastri durian ialah produk yang diisi dengan puri durian atau ketulan ulas/isi durian. Ia sering dijual di kedai roti dan pasar jalanan di Asia Tenggara.

Durian juga boleh didapati dalam bentuk kering dan digunakan dalam beberapa amalan perubatan tradisional. Ia dipercayai mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk kesihatan kardiovaskular dan pengurusan berat badan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, bau durian yang kuat boleh mengganggu sesetengah orang, dan ia dilarang dari banyak tempat awam di Asia Tenggara kerana baunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *