September 30, 2023


Pes Durian, juga dikenali sebagai ‘Durian Puree’, adalah hasil olahan buah durian yang telah dikisar hingga menjadi pasta yang krim dan perlu disimpan dalam keadaan beku. Kualiti pasta ini amat bergantung kepada kualiti buah durian itu sendiri, proses pengolahannya, pembungkusan, dan cara penyimpanan.

Pes durian digunakan dalam pelbagai produk, termasuk tempoyak (biasanya dibuat dari durian kualiti rendah seperti durian kampung), aiskrim berperisa durian, krim perisa durian untuk ‘topping’, durian crepe, pelbagai jenis kuih berperisa durian, dan jus durian. Kerana pes durian semakin diminati oleh masyarakat, permintaannya di pasaran semakin tinggi, memacu industri durian untuk memperluaskan pasaran dengan menghasilkan pes durian.

Durian jenis Musang King dan D24 mudah mendapatkan pasaran, namun durian kampung sering menghadapi masalah penjualan sehingga terdapat lambakan durian di pasaran. Untuk mengatasi masalah ini, FAMA telah berusaha mengembangkan pasaran dengan memproses durian menjadi produk sejuk beku dan pes yang kemudian digunakan dalam pelbagai produk berbahan durian.

Proses pembuatan pes durian biasanya mematuhi peraturan pengolahan makanan untuk memastikan kualiti produk. Proses ini bermula dengan pemilihan dan pengegraduan durian, kemudian durian dibawa ke kilang untuk diproses pada suhu 16 derajat Celsius. Kulit durian dibuka dengan menggunakan mesin dan dikeluarkan isinya secara manual oleh pekerja. Isi durian kemudian dipisahkan dari bijinya dan diproses lagi untuk menghilangkan benda asing. Kemudian, pes durian ditimbang dan disimpan di peti sejuk untuk proses penyejukan segera.

Setelah penyejukan, proses pembungkusan berlangsung sebelum disimpan di bilik sejuk dengan suhu 18 derajat Celsius. Pes durian yang dihasilkan dengan cara ini dapat bertahan hingga dua tahun.

Di Malaysia, FAMA memiliki 12 kilang pemprosesan durian sejuk beku. Industri swasta dan IKS memiliki sekitar 30 kilang yang memproses pes durian, kebanyakannya terletak di Pahang, Johor dan Perak. Setiap kilang mampu menghasilkan satu hingga lima tan metrik pes durian dalam sehari. FAMA berencana untuk membuka tiga lagi kilang ini di Prai, Pulau Pinang, Sabah, dan Sarawak untuk memenuhi permintaan pes durian yang semakin meningkat.

Permintaan produk durian seperti pes dan ulas sejuk beku serta durian segar semakin meningkat setiap tahun. Nilai eksport produk durian ke luar negara telah meningkat dari RM67 juta pada tahun 2015 menjadi RM230 juta pada tahun 2019, terutama setelah China meluluskan protokol pengeksportan durian segar selain dari pes durian. Negara yang mengimport produk durian dan pes durian Malaysia adalah China, Singapura, Hong Kong, Taiwan, Macau, Korea dan Australia. Kini, permintaan pes durian dari USA, Australia dan beberapa negara maju lain telah meningkat.

Sebagai contoh kejayaan dalam industri ini, seorang peniaga sate di Bentong, Pahang telah berjaya beralih kepada bisnis pes durian dan tempoyak. Beliau, Mohammad Nafri Masrom, pemilik Adam Satay, telah berubah haluan bisnisnya dari penjualan sate kepada durian dan produk-produknya akibat pendapatan yang menurun sebanyak 70% akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik COVID-19. Kini, beliau dan pekerjanya menjual hingga 1.8 tan metrik durian pelbagai jenis setiap hari kepada peniaga dan pelanggan. Produk tempoyak yang dihasilkan juga mendapat permintaan yang baik, dan jika ada lebihan, mereka akan membuat pes durian. Beliau turut memberi peluang kepada individu yang mahu berniaga durian untuk membeli dari dia pada harga borong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *