September 30, 2023

Seperti diketahui tanaman durian terdedah kepada perosak dan penyakit yang boleh merosakkan pokok dan mengurangkan hasil buah. Dalam artikel pengenalan ini, kita akan mengenalpasti jenis perosak dan penyakit yang biasa ditemui di ladang durian, dan mengenalpasti kaedah untuk mengawal masalah ini.

Perosak yang biasa ditemui di ladang durian termasuk serangga seperti kutu durian psylids, lelompat daun (leafhopper), larva pengorek buah, tupai dan banyak lagi. Perosak ini boleh merosakkan tanaman durian dengan memakan buah, daun, dan batang tanaman. Untuk mengenal pasti dan mengawal perosak ini, pekebun durian boleh menggunakan gabungan kaedah kultura, fizikal dan kimia. Kaedah fizikal termasuklah memasang perangkap manakala kaedah kimia melibatkan penggunaan racun perosak dan bahan kimia lain untuk membunuh atau menghalau perosak. Adalah penting bagi petani untuk mematuhi arahan label dengan teliti apabila menggunakan bahan kimia ini, kerana penggunaan yang tidak betul boleh membahayakan manusia dan alam sekitar.

Tanaman durian juga terdedah kepada pelbagai penyakit yang disebabkan oleh kulat. Penyakit durian yang biasa ditemui termasuk bintik daun, hawar daun, kanker batang, dan reput akar. Bintik daun ialah sejenis penyakit kulat yang menyebabkan timbulnya bintik-bintik bulat atau tidak sekata pada daun pokok durian. Kanker batang adalah penyakit kulat yang boleh menyebabkan batang tumbuhan menjadi lemah dan reput sehingga menyebabkan patah. Reput akar adalah penyakit kulat yang menjejaskan akar tumbuhan, menyebabkan pertumbuhan terjejas dan akhirnya menyebabkan kematian pokok. Untuk mencegah dan merawat penyakit ini, pekebun durian boleh mengamalkan amalan pengurusan tanaman yang baik seperti pemangkasan dan pengairan/saliran yang betul, serta menggunakan rawatan kimia mengikut keperluan.

Serangan perosak dan wabak penyakit boleh menyebabkan hasil tanaman berkurangan dan kualiti buah yang terjejas. Ini boleh memberi kesan yang besar kepada petani durian dan industri durian secara keseluruhan. Untuk mengurangkan risiko ini, adalah penting bagi petani durian untuk sentiasa memantau tanaman bagi mengenalpasti tanda-tanda perosak dan penyakit, dan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk mengawal dan mencegah masalah ini.

Kesimpulannya, jika perosak dan penyakit tidak dikawal dari awal, ia boleh memberi kesan kepada usahawan durian. Ini kerana ia memberi impak yang besar kepada pengeluaran dan kualiti seterusnya menyebabkan kerugian besar kepada petani.

Artikel akan datang, saya akan kongsikan lebih lanjut mengenai penyakit dan perosak durian ni.

1 thought on “Pengenalan Perosak Dan Penyakit Tanaman Durian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *