September 30, 2023

Durian ialah buah tropika yang berasal dari Asia Tenggara, dan ia terkenal dengan rasa yang unik iaitu gabungan manis, lemak dan pahit. Ia ditanam di negara-negara seperti Indonesia, Thailand, Malaysia, Vietnam, dan Filipina. Ia merupakan komoditi pertanian utama di rantau ini.

Menurut data Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Indonesia merupakan pengeluar durian utama di dunia, dengan pengeluaran sekitar 2.7 juta tan metrik pada 2018. Thailand adalah pengeluar kedua terbesar, dengan pengeluaran sekitar 1.7 juta tan metrik pada tahun yang sama. Vietnam dan Filipina juga merupakan pengeluar utama buah durian, dengan pengeluaran masing-masing sekitar 0.4 dan 0.3 juta tan metrik.

Buah Durian merupakan tanaman bernilai tinggi, dan ia merupakan sumber pendapatan penting bagi petani pekebun kecil di kawasan di mana ia ditanam. Buah durian ini secara tradisinya dijual segar, tetapi ia juga diproses menjadi produk seperti kerepek durian, aiskrim durian, dan gula-gula durian.

Walaupun populariti dan kepentingan ekonomi, pengeluaran buah durian menghadapi beberapa cabaran. Ini termasuk perosak dan penyakit, yang boleh mengurangkan hasil tanaman, serta cabaran yang berkaitan dengan pengangkutan dan penyimpanan, kerana buah durian mudah rosak. Terdapat juga usaha untuk meningkatkan pengeluaran durian, termasuk usaha mempromosikan amalan perdagangan organik dan selamat dimakan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *